دینوژست+اتینیل استرادیول
Dienogest+Ethinylestradiol
طبقه بندی مارتیندل
موارد مصرف
این دارو یک داروی ترکیبی هورمونی زنانه می باشد که به عنوان ضد بارداری خوراکی ( در ۴ فاز ) کاربرد دارد. همچنین در خونریزی بیش از حد قاعدگی ( منوره ) ، قاعدگی دردناک ( دیس منوره ) و اندومتریوز نیز با توجه به شرایط بیمار تجویز می گردد. فرم دارویی : بصورت قرص خوراکی می باشد که دوز هورمون های موجود در آن در ۴ فاز، تغییر می نماید : بسته ی دارو برای ۲۸ روز می باشد ۲قرص اول حاوی ۳ میلی گرم استرادیول والرات و فاقد داینوژست می باشد ، ۵ قرص بعد ۲ میلی گرم استرادیول والرات و ۲ میلی گرم داینوژست ، ۱۷ قرص بعدی ۲ میلی گرم استرادیول والرات و ۳ میلی گرم داینوژست ، ۲ قرص حاوی ۱ میلی گرم استرادیول والرات و فاقد داینوژست و در نهایت ۲ قرص دارونما می باشد .
مکانیسم اثر
این داروی ترکیبی با سرکوب هورمون LH و FSH، مهار تخمک گذاری، تغییر در مخاط واژن و اندومتر می تواند در اختلالات قاعدگی و به عنوان ضد بارداری خوراکی موثر باشد.
فارماکوکینتیک
متابولیسم استرادیول والرات توسط کبد و CYP3A4 انجام می شود. در سیکل انتروهپاتیک استرادیول والرات تبدیل به متابولیت فعال استروژنی بنام استرون می گردد. استرادیول والرات نیمه عمری در حدود ۱ تا ۲ ساعت دارد و استرون نیمه عمری در حدود ۴-۱۸ ساعت دارا می باشد و عمده دفع آن از راه ادرار می باشد. نیمه عمر داینوژست ۱۱ ساعت می باشد و عمده دفع آن از راه ادرار است و متابولیسم آن کبدی و از طریق CYP450 و به وسیله ی CYP3A4 می باشد.
عوارض جانبی
عوارض شایع: خونریزی یا لکه بینی، تهوع و استفراغ، حساسیت سینه ها، سر درد، درد شکمی، ادم، تغییرات وزن، تغییرات خلق و خو و احساسات، افسردگی، آکنه، کلوآسما، تغییر در میل جنسی، افزایش فشار خون، عدم تحمل گلوکز، افزایش کلسترول، عدم تحمل لنز های تماسی، کاندیدیاز واژینال عوارض جدی: ترومبوز، ترومبو آمبولی، سکته ی قلبی، سکته ی مغزی، خونریزی عروق مغزی، فشار خون بالا، ورم غدد لنفاوی کبدی، کلستازیس، مشکلات مثانه، پانکراتیت، افسردگی، واکنش های آنافیلاکتیک، اریتم مولتی فرم، عود SLE، عود پورفیریا، عود اختلالات عضلانی کره آ (Chorea)، تشکیل لزیون های چشمی
تداخلات دارویی
این دارو با داروهایی که توسط سیستم CYP450 متابولیزه می شوند ( خصوصا CYP3A4 , CYP2A6 , CYP1A2 , CYP2C9 ) داروهایی که منجر به کند. شدن تخلیه معده می گردند ، آگونیست های پروژسترون ، داروهایی که به عوامل پوشش دهنده ی دارو باند می شوند و داروهایی که منجر به افزایش فشار خون یا تشکیل لخته می شوند تداخل دارد. منع مصرف همزمان: فوسامپرناویر، ترانگزامیک اسید مصرف همزمان با احتیاط و پیگیری: -داروهای ضد صرع و تشنج مانند فنی توئین، کاربامازپین، اکس کاربازین، باربتورات ها، توپیرامات، والپروئیک اسید -آسیترین، اپرپیتانت، آتازاناویر، بوسنتان، کلوبازام، دگزامتازون، افاویرنز، فنوفیبرات، سیر و فرآورده های حاوی سیر، جم فیبروزیل، لتروزول، میفپریستون، مدافینیل، پیوگلیتازون، پیریمیدون، سوماتریپتان، رورسودیل، وین بلاستین -همچنین بسیاری از داروهای اعصاب و آنتی بیوتیک و… نیز در صورت مصرف همزمان با این دارو نیاز به پیگیری و رعایت نکات لازم دارند.
هشدار ها
موارد منع مصرف: -مصرف این دارو در خانم های سیگاری و افراد با سابقه ی بیماری قلبی و عروقی خطر ابتلا به عوارض جدی قلبی و عروقی ناشی از دارو های ضد بارداری خوراکی را افزایش می دهد. همچنین این خطر با افزایش سن و. افزایش تعداد سیگار روزانه نیز افزایش می یابد در نتیجه در زنان سیگاری با سن بیش از ۳۵ سال مصرف این دارو ممنوع می باشد. -حساسیت به این دارو یا سایر داروهای هورمونی، بارداری، سرطان پستان وابسته به استروژن یا پروژسترون، ابتلا یا سابقه ی سرطان پستان یا رحم ، تومورهای کبدی ( خوشخیم یا بدخیم )، بیماری های کبدی فعال، زردی ناشی از مشکل کیسه صفرا، ترومبوفلبیت، ترومبو آمبولی، جراحی اخیر یا بمدت طولانی بدون تحرک بودن، بیماری قلبی عروقی، اختلال عروق مغزی، فشار خون، سیستولی بیشتر از ۱۶۰ و دیاستولی بیشتر از ۱۰۰، بیماری های زمینه ای مانند فشار خون و دیابت نوع دو که همراه با مشکلات باشند، میگرن همراه با aura در افراد بالای ۳۵ سال، خونریزی واژینال غیر طبیعی -تا ۲۱ روز پس از زایمان یا ۶ هفته پس از زایمان در صورت شیردهی -در افراد مبتلا به SLE (Systemic Lopus Erythmatosus ) هشدارها: -در صورت نارسایی کبدی و کلیوی، فشار خون بالا، هایپرلیپیدمی، دیابت نوع دو، بیماری های التهابی روده، اختلال مثانه، افسردگی، حساسیت به احتباس مایعات در بدن ( سابقه ی ادم ) -در افرادی که با مصرف این دارو مبتلا به اسهال و استفراغ می شوند . -افراد با اضافه وزن -افرادی که سابقه ی خانوادگی آنژیو ادم دارند
توصیه های دارویی
-وضعیت بیمار از نظر قند خون ، لیپید و کلسترول خون بصورت منظم پیگیری شود . -فشار خون بیمار تحت کنترل قرار گیرد. -به بیمار توصیه های لازم در مورد بروز علائم تشکیل ترومبوز ( تاری و اختلال دید، سر درد شدید، درد پا یا کشیدن پا هنگام راه رفتن، تنگی نفس… ) ارائه گردد و تاکید گردد در صورت مراجعه به هرگونه پزشک یا مرکز درمانی حتما درمانگر خود را در جریان مصرف این دارو قرار دهند. -از آنجایی که این دارو با طیف گسترده ای از داروها تداخل دارد، پیش از شروع مصرف آن، حتما لیست دارو های بیمار بررسی گردد.
کد ژنریک | نام فارسی | نام انگلیسی |
---|---|---|
15818 | قرص استرادیول والرات+دینوژست | ESTRADIOL VALERATE/DIENOGEST 1/2MG TAB |
دیدگاهی وجود ندارد!