متوهگزیتال
Methohexital
طبقه بندی مارتیندل
بیهوش کننده های عمومیموارد مصرف متوهگزیتال
داروی متوهکسیتال يك داروي بيهوشي باربيتوراتي است با فعاليت كوتاه مدت كه فعاليتهاي آن مشابه با تيوپنتال است اما 2 تا 3 برابر قويتر از آن است. به صورت نمك سديم تجويز ميشود و كاربرد مشابهي با تيوپنتال در بيهوشي دارد. طول مدت فعاليت آن كوتاهتر است و بهبود از بيهوشي طي 5 تا 7 دقيقه رخ ميدهد اگرچه ممكن است براي مدتي خواب آلودگي باقي بماند. دوز تجويزي دارو بستگي به وضعيت بيمار و ديگر داروهاي مصرفي دارد. معمولاً فرم سديم دارو به صورت محلول 1% و به طريق داخل وريدي تجويز ميگردد. در غلظتهاي بالاتر بروز عوارض جانبي بيشتر ميشود. دوز معمول ايجاد بيهوشي بين 50 تا 120 ميلي گرم با سرعت 100 ميلي گرم هر 5 ثانيه ميباشد(يك ميلي ليتر از محلول 1%). جهت حفظ بيهوشي عمومي ميتوان Methohexital Sodium را به طريق تزريق داخل وريدي با دوز 20 تا 40 mg هر 4 تا 7 دقيقه بر حسب نياز تجويز نمود و يا ميتوان آن را به صورت محلول دودهم درصد با انفوزيون مداوم داخل وريدي با سرعت 3 ميلي ليتر در دقيقه تجويز نمود.
فارماکوکینتیک متوهگزیتال
متوهكسيتال نسبت به تيوپنتال كمتر در چربي محلول است اما غلظتهاي لازم جهت ايجاد بيهوشي متعاقب يك دوز داخل وريدي طي 30 ثانيه در مغز ايجاد ميشوند. از طريق مقعدي نيز جذب ميشود و اثر آن طي 5 تا 11 دقيقه حاصل ميشود. بهبود از بيهوشي به خاطر متابوليسم سريع و توزيع مجدد در ديگر بافتهاي بدن سريع رخ ميدهد. در بافتهاي چربي ذخيره نميشود و به ميزان 73% به پروتئين چسبندگي دارد. به سرعت در كبد از طريق دمتيلاسيون و اكسيداسيون متابوليزه ميگردد. نيمهعمرحذف نهايي آن بين 5/1 تا 6 ساعت ميباشد. از جفت عبور ميكند و در شير مادر يافت ميشود.
عوارض جانبی متوهگزیتال
همانند تیوپنتال
تداخلات دارویی متوهگزیتال
همانند تیوپنتال
مصرف در بارداری
گروه C
در شرايط خاص و نظارت ويژه پزشك قابل استفاده است: مطالعات حیوانی مواردی از عارضه جانبی برای جنین نشان داده است و مطالعات انسانی به اندازه کافی در دست نیست. منافع دارو در مقابل خطرات احتمالی، تعیین کننده مصرف یا عدم مصرف این دارو در دوران بارداری است.
دیدگاهی وجود ندارد!